Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δικαίωση απολυμένου εργάτη από τον Άρειο Πάγο


2/11/2009 9:43:13 πμ
Ένας 63χρονος εργαζόμενος σε επιχείρηση παραγωγής αφρολέξ στην Αττική δικαιώθηκε από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (υπ’ αριθμ. 983/2009 απόφαση), καθώς κρίθηκε ότι η απόλυσή του έγινε από «έχθρα και εκδικητικότητα».
Ο 63χρονος είχε προσληφθεί το 1994 ως ανειδίκευτος εργάτης και απασχολήθηκε στη συνέχεια σε διάφορες ειδικότητες. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ως το 2005 οι σχέσεις του με τους υπεύθυνους της επιχείρησης ήταν καλές. Ωστόσο, έπειτα, μόλις ο εργαζόμενος άρχισε να ζητά να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα πράγματα άλλαξαν και άρχισαν τα αρνητικά σχόλια για την παραγωγικότητά του και τον ίδιο. Επιπλέον, του άλλαξαν ειδικότητα, αναθέτοντάς του εργασία «αν όχι υποδεέστερη, τουλάχιστον πιο κοπιαστική από εκείνη του χειριστή μύλου» που είχε πριν. Λίγο αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου του 2005, η επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του 63χρονου. Είχε προηγηθεί –μία μόλις ημέρα νωρίτερα– η ένορκη κατάθεσή του υπέρ συναδέλφου του ο οποίος είχε κινηθεί δικαστικά κατά της επιχείρησης για εργατικό ατύχημα που είχε υποστεί.
Το Εφετείο έκρινε ότι η απόλυση του εργαζομένου οφειλόταν σε «εκδικητικότητα και εχθρική διάθεση των εκπροσώπων της επιχείρησης προς τον εργαζόμενο» η οποία συνδεόταν με τους προαναφερθέντες λόγους (επιδίωξη για βαρέα και ανθυγιεινά και ένορκη κατάθεση υπέρ συναδέλφου) και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε καταχρηστική. Παράλληλα, έγινε δεκτό ότι εθίγη η προσωπικότητα του εργαζομένου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 1.000 ευρώ για την ηθική βλάβη του 63χρονου και το ποσό των 17.066 ευρώ υπέρ του απολυθέντος, για μισθούς υπερημερίας.
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την εφετειακή απόφαση ως έχουσα επαρκείς και σαφείς αιτιολογίες και απέρριψε την αναίρεση της επιχείρησης.

via lawnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου